Back

Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» провели споживчу експертизу вершкового масла

Uncategorized

Побутує думка: вершкове масло жирне, містить багато холестерину, а тому є дуже шкідливим. Насправді ж будь-який продукт може погано впливати на організм, якщо вживати його неправильно й у надмірній кількості. Їсти вершкове масло можна хоч щодня, але в міру, тоді воно не лише не принесе вам шкоди, а й збагатить організм корисними елементами, зокрема, вітамінами А, С, D і E. Масло додає особливого смаку випічкам, кашам. Якщо намастити його на хліб, вийде смачний бутерброд до ранкової кави. «Чому все частіше з’являються сумніви щодо користі цього продукту? На що слід звертати увагу споживачам?» –допомагає розібратися генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

В Україні вимоги до якості вершкового масла регламентовані національним стандартом ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови», згідно з яким цей продукт повинен вироблятися лише з коров’ячого молока та (або) продуктів його переробки. Під продуктами переробки молока маються на увазі вершки, сухе молоко, маслянка. Це означає, що продукт, який продається в магазині під назвою «масло вершкове», повинен містити лише молочний жир без жодних рослинних добавок. Дозволяється використання закваски для кисловершкового масла, солі для солоного масла, а також бета-каротину для підфарбовування.
Масова частка молочного жиру може бути різною:

  • масло вершкове екстра з масовою часткою жиру від 80,0% до 85,0%;
  • масло вершкове селянське з масовою часткою жиру від 72,5% до 79,9%;
  • масло вершкове бутербродне з масовою часткою жиру від 61,5% до 72,4%;
  • масло топлене: молочний жир з масовою часткою жиру не менше 99,0%.

Як бачимо, масло може виготовлятися з різною масовою часткою жиру навіть в одній класифікаційній групі. Тому не дивуйтеся, якщо побачите на полицях магазинів масло селянське з жирністю 72,6% або 73,0%.
Крім того, масло поділяють на солодковершкове, що виготовляється з пастеризованих натуральних вершків, та кисловершкове, яке виготовляється з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій. Обидва види масла можуть вироблятися з додаванням солі (у кількості не більше 1,0%) – солоне солодковершкове або солоне кисловершкове. Щоправда, кисловершкове масло та солоне масло зустрічаються досить рідко. Найбільш популярним та традиційним вважається смак солодковершкового масла.
У межах споживчої експертизи на відповідність вимогам національного стандарту ДСТУ 4399:2005 було протестовано 17 зразків солодковершкового масла селянського різної жирності різних торговельних марок та виробників:
масло солодковершкове селянське 73% жиру ПрАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Звени Гора» ПАТ «Звенигородський сироробний комбінат»;
масло солодковершкове селянське 72,6% жиру ТМ «Галичина» ТОВ «Молочна компанія «Галичина»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Волошкове поле» ПрАТ «Юрія»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Ізюмське» ТОВ «Балаклійський молочний завод»;
масло солодковершкове селянське 72,6% жиру ТМ «Білоцерківське»  ПП «Білоцерківська агропромислова група»;
масло солодковершкове селянське 72,5% жиру ТМ «Молокія» ПрАТ «Тернопільський молокозавод»;
масло солодковершкове селянське 72,8% жиру ТМ «Слобожанка» ТОВ фірма «Апрель»;
масло солодковершкове селянське 72,6% жиру ТМ «MOLENDAM» ДП «Старокостянтинівський молочний завод»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Новобаварське» ТОВ «Харківський молочний завод»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Молочна ферма» ТОВ «С-Транс»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Дитяче» Канівська філія  ТОВ «Клуб сиру»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Вершок» ТОВ «Хмельницький завод сухого знежиреного молока «Молочний візит»;
масло солодковершкове селянське 72,5% жиру ТМ «Селянське» Фірма «Люстдорф» у формі ТОВ;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Вись» ТОВ «Сиророб»;
масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Ферма» ТОВ «Фуд Девелопмент»;
масло солодковершкове «Селянське» 72,5% жиру вищий сорт ТМ «Milkavita» ВАТ «Мілкавіта» (Республіка Білорусь).
З’ясувати натуральність вершкового масла та ідентифікувати склад жирів можна лише в лабораторних умовах. Якість продукції визначалась фахівцями Державної випробувальної лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП «Харківстандартметрологія» відповідно до вимог ДСТУ ISO 3594-2001 «Жир молочний. Виявлення рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів».
За результатами проведеної експертизи встановлено, що з 17 протестованих зразків масла 2 зразки (що становить 11%) не відповідали вимогам державного стандарту та інформації, заявленій на етикетці.
Лабораторними дослідженнями встановлено, що масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Новобаварське» виробництва ТОВ «Харківський молочний завод» містить в своєму складі рослинні жири! Масова частка немолочних жирів у жирі, виділеному з продукту, становить 88,9%. Відповідно до Закону України «Про молоко та молочні продукти» заборонено використовувати жири та білки немолочного походження при виробництві традиційних молочних продуктів, зокрема, вершкового масла. Заборонено також використовувати назви молочних продуктів у власних назвах та торговельних марках продуктів, які виробляються з використанням сировини немолочного походження. Продукція, що порушує ці вимоги, не повинна називатися «маслом» – це розцінюється як фальсифікація та введення споживача в оману.
Також встановлено занижену масову частку молочного жиру в маслі солодковершковому селянському 73% жиру ТМ «Ізюмське» виробництва ТОВ «Балаклійський молочний завод»: фактичний вміст молочного жиру становить 71,5%, а згідно з інформацією на етикетці – повинен бути 73%. Слід зазначити, що вимогами ДСТУ 4399:2005 для масла «селянського» встановлена норма масової частки жиру в межах від 72,5% до 79,9%. В даному випадку масло «Ізюмське» жирністю 71,5% відноситься до групи «бутербродне», для якої визначено жирність в межах від 61,5% до 72,4%.
Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко констатував, що отримані результати не ідеальні, але є значно кращими за результати попередніх перевірок вершкового масла, коли порушення були встановлені в 40% перевірених зразків. Експертизу вершкового масла ДП «Харківстандартметрологія» проводить не вперше, тому є можливість порівнювати результати. Однак можна наголосити на тому, що споживач сьогодні має бути дуже уважним при виборі вершкового масла, адже ані назва «масло», ані позначка «ДСТУ» не можуть гарантувати якість продукції.
Що потрібно знати споживачу при виборі вершкового масла?
Існує декілька важливих правил при виборі вершкового масла.
Правило перше – зверніть увагу на ціну. Якісне масло не може бути дешевим. Для виготовлення 1 кг якісного вершкового масла необхідно близько 30 л молока. Нескладно підрахувати, що справжнє масло коштувати дешево ніяк не може.
Правило друге – подивіться на жирність. Якщо масова частка жиру в маслі становить менше ніж 60 %  це підробка.
Правило третє – зверніть увагу на умови зберігання  в торгівлі. Масло повинно зберігатися в морозильних камерах. Оптимальна температура зберігання має бути у межах тієї, що вказана на упаковці. Тому безпечніше купувати масло в великих магазинах, де встановлене відповідне холодильне обладнання та додержуються температурні режими зберігання продукції. Дивіться, щоб масло не було м’яким та деформованим. Деформована продукція свідчить про те, що її неодноразово заморожували й розморожували.
Правило четверте – вивчайте маркування. Уважно огляньте етикетку з усіх боків! У першу чергу прочитайте назву продукції – ніяких «маселко»«маслице» та тому подібних слів ніде не повинно бути. Назва має бути чіткою, наприклад, «Масло солодковершкове екстра», «Масло солодковершкове селянське» або «Масло солодковершкове бутербродне». Зверніть увагу на склад продукції – тільки вершки або продукти переробки коров’ячого молока, саме ці інгредієнти повинні бути у складі справжнього масла. Термін придатності або дата виготовлення, умови та термін зберігання, назва та адреса виробника – ця та інша інформація повинна бути зазначена чітко, у доступній для сприйняття формі. Сумлінні виробники, які дбають про якість продукції та поважають споживачів, не будуть приховувати інформацію за допомогою занадто дрібного шрифту в маркуванні або неякісного чи нечіткого відтиску штампу!
Будьте уважні до свого здоров’я і обирайте тільки якісні продукти!

Результати експертизи вершкового масла наведені в таблиці.
При оприлюднені результатів споживчої експертизи вершкового масла, посилання на ДП «Харківстандартметрологія» є обов’язковим.